Teresiainspirerar

Utan hjälm på barn?

Det är inte ofta jag tar upp sånt här i bloggen om hur andra föräldrar gör och inte gör. Eller om jag ens nämnt det i något inlägg någonting? Men detta tycker jag är SÅ viktigt så läs gärna hela inlägget.

I förra veckan när jag och Cornelia var ute och åkte fick vi stanna för rött ljus där en mamma går över med sina två barn. Båda barnen hade någon form av cykel, men ingen hade hjälm, INGEN! Den lilla cyklade på en trehjuling och var säkert runt två år och den äldre runt femårs ålder sparkade sig fram på sin sparkcykel. Jag reagerade verkligen starkt på detta…

Alltså, jag fattar inte hur man som föräldrar tar med barnen ut på promenad med cyklar utan hjälm? Hur tänker man då om säkerheten på sitt barn? Trots att det är en trehjuling kan man tippa omkull och slå sig rejält, om otur ännu värre om man landar helt fel. Samma med sparkcykeln… Det var ju inte så längesedan det var en liten flicka som cyklade omkull med sin sparkcykel och dog… Hon slog i huvudet så pass att hon blev hjärndöd men sedan överlevde hon inte. Där vet jag inte om hon hade hjälm eller inte, men fruktansvärt!

Man kanske inte tror att dessa små cyklar och fallen på så korta avstånd kan skada, men då har man fel. Det kan handla om liv eller död. Kan man leva med det sen? Nä fy, jag kan inte förstå att man som vuxen inte tar det ansvaret. För det hänger på oss vuxna.

Det är egentligen samma för oss, vi borde också ha hjälm när vi cyklar, men hur vanligt är det?

Sambon cyklar en del till och från jobbet och för ett par år sedan hade han inte hjälm alls och en dag var det en isfläck som han inte hann upptäcka och det tog bara en sekund så låg han på marken och hade slagit i axeln och huvudet. Han hade tur. Det blev endast en rejäl smäll med blåmärken och skrubbsår denna gång men jag sa till honom att nästa gång kanske kan inte landar ”rätt” och att han bör köpa hjälm för sin egen säkerhet och för att vi som föräldrar skall ha ett gott exempel för vårt barn. De gör ju gärna sånt vi vuxna gör.

Sen sambon cyklade omkull har han kört med cykelhjälm. Jag själv äger ingen cykel just nu men när det är dags kommer jag själv köpa mig en hjälm.

IMG_5813

Vi är supernoga med Cornelia även hemma på gången i trädgården när hon vill cykla. Att så fort man ska cykla måste hjälmen på så hon är medveten på hur viktigt det är. 🙂

Det är en billig livförsäkring för oss alla och jag hoppas att ni alla sätter på hjälm på era barn trots att de cyklar på trehjuling eller inte.


Sen är det inte bara att köpa en hjälm hur som helst utan det är superviktigt att ha hjälm med grönt spänne. Minns ni pojken som hade cykelhjälm på sig och fastnade i någon slags korg hängandes med hjälmen? Tyvärr hade han inte en sån hjälm med grönt spänne vad jag förstod så han klarade sig inte.

IMG_5808

Det gröna spännet löser ut hjälmen om barnet skulle fastna eller bli hängandes med sin hjälm. Så gröna spännet räddar liv! Glöm inte att vara noga när ni köper hjälm 🙂


Jag och sambon hade en diskussion på Cornelias förskola i höstas om att vi tycker alla barn bör ha hjälm på sig om det skall cykla på gården. Vi fick till svar att inget har ju hänt och det är inte bra att dela hjälm då det kanske inte finns de som har råd att köpa hjälm till sina barn. Suck! Jag blev bara ännu mer arg när de hade såna dumma bortförklaringar. Att de måste hända något allvarligt förens de tänker ta in hjälmar.
Det finns tvåhjulingar och trehjulingar men inga hjälmar! Jag tycker det är hemskt och dåligt att lära upp våra barn att de är ok så länge inget händer på dagis.. Hur tänker man då när det finns dem som är noga med hjälm hemma och barnen sedan kommer till förskolan och inte behöver hjälm, jag tycker det är så fel!

Men men man får ju inte alltid som man vill och kan tyvärr inte styra denna förskola. Jag hoppas bara att inget händer, för fort går det när barnen cyklar ikapp med varann.


Hur gör ni? Hur skulle ni reagera på detta ang förskolans regler?

Kommentera gärna era åsikter om detta här nedanför och tryck på gilla knappen om ni håller med mig.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Victoria j

    Har tänkt på förskolan med. De är ju 3 hjulningar och sparkcyklar ? kan ju ramla lätt även där…

  2. Victoria j

    Har tänkt på förskolan med. De är ju 3 hjulningar och sparkcyklar ? kan ju ramla lätt även där..

stats