Teresiainspirerar

Minisemlor – gluten, laktos o mandelfri

Bättre sent än aldrig men idag är det ju fettisdagen som säkert innebär semlor för många 😉 Jag gjorde ju glutenfria minisemlor i söndags ist för tårta eftersom jag fyllde år.

image

Är inte bra på att baka men såååå goda dessa semlor blev! Bästa jag bakat!

Tänkte att ni skulle få receptet jag hittade från ICA

image image image

Recept

* 50 g jäst för söta degar
* 75 g smör eller margarin
* 5 dl mjölk (Jag körde laktosfri)
* 1 msk fiberhusk
* 1/2 dl vit sirap eller socker (Jag tog sirap)
* 1 tsk stötta kardemummakärnor
* 2 krm salt
* 1 ägg
* ca 14 dl Sempers glutenfria mjölmix (14 dl motsvarar ca 840 g)

Fyllning
* Vaniljkräm
* Grädde eller mousse (laktosfritt)

image

Gör så här:

1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C.
2. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 minuter.
3. Blanda ner sirap eller socker, stött kardemumma, salt, uppvispat ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Jag valde att ha i mjöl efter behov så är osäker på exakta måtten men körde i mjöl tills degen släppte från bunken. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och släpper bunken.
4. Jäs övertäckt i bunken ca 30 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölad bänk och dela den. Rulla degen i bitar i den storlek du vill ha. Jag valde mini så man kunde äta lagom eller många 😉 Forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt.
6. Täck över och jäs 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250°C.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt kallna under bakduk.
9. Skär av toppen på bullarna. Ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas. Jag skar även upp vissa toppar till trekanter för finare topping.
10. Fyllning: Eftersom jag är allergisk körde jag med vaniljkräm/visp.
11. Garnering: Vispa grädden och spritsa eller klicka på den. Lägg på locken och pudra över florsocker. Valde även att köra med hallonmousse och chokladmousse.

Sen kan de stå i kylen i en dag om man vill kunna förbereda 😉 Vi åt upp hälften (av den hälft av bullar jag inte frös in) och idag har jag och Cornelia fikat med en varsin semla då vi slutade tidigt idag 😉

När det är dags för servering strösslade jag på florsocker 🙂

image image image image

Jag dukade upp lite fint och det blev även lite annat gott av den mousse som var kvar som jag la i små plast snappsglas med lite godis på 😉

image image image image

Ser ni de rosa tygservetterna? Dem ser ut som linne och är så fina att kunna duka upp med istället för vanliga servetter 🙂
Såg att det just nu är rea på tygservetterna hos Cervera och de finns i vitt, grått, rosa och mörkblått.

image image image image image image image

Har ni ätit semla idag? Har ni någon favorit?

Tryck gärna på gillaknappen om ni kikat in här 😉


Inlägget innehåller annonslänk

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats