Teresiainspirerar

Fel vårdnadshavare på vår dotter…

Ja, i vår vanliga tur flyter ju inte allt på… Förra veckan bestod utav en massa krångel, tårar, ångest, samtal och huvudvärk…

Det började med att när jag och Sabina äntligen kom hem från sjukhuset (som jag heller inte har hunnit skriva om) så ville vi ta tag i faderskapsintyg för sambon och ringde till socialkontoret här i kommunen för att boka en tid för att få skriva på papper eftersom sambon och jag inte är gifta.
Inga problem alls och vi fick en tid bokat till förra måndagen.


Och så var det dags för oss att skriva under papper. Jag, Cornelia och Sabina tog bussen ner till centrum för att möta upp sambon på socialkontoret. Väl där berättar vår handledare att de hade råkat göra något fel med några papper men att hon hade upptäckt det i tid som tur var. Vi fattade inte så mkt utav det mer än vad ni säkert förstår nu när ni läser detta. Eftersom de var något hon upptäckt i ”tid” så brydde vi oss inte om att fråga mer om det heller. Allt kändes bra och vi skriver på alla papper som skall skrivas på, även med vittnen som man måste ha. Jag upptäcker dock på sista pappret att sambons efternamn är fel och har där samma efternamn som jag, vilket inte är rätt så jag påpekade det innan vi skrev på så hon kunde ändra. Något jag tyckte var lite konstigt att de skrivit helt fel efternamn på honom. Hon hade själv inte upptäckt de och sa att de inte var några problem och ändrade med pennan. När allt var klart åkte jag och tjejerna hemåt och sambon tillbaka till sitt jobb.

När sambon sedan kommer hem och vi öppnar posten, vilket jag inte hunnit än, och vi får som ett slag i ansiktet när vi läser brevet från skatteverket om gemensam vårdnadshavare på Sabina. På det pappret står det en helt annat namn som pappa. Det är då vi förstår vad socialkontoret gjort för fel eftersom vi redan fått detta papper, samma dag som vi skrivit på våra papper. De hade alltså anmält en helt annan kille som pappa (vårdnadshavare) för VÅRT barn utan min eller sambons underskrift.

Vi vart helt förtvivlade och försökte ringa till socialkontoret men då klockan blivit för mkt hade de hunnit gå hem för dagen. Hela kvällen och natten var hemskt, mestadels för sambon som nu inte stod som vårdnadshavare på sin egna dotter.

Här har vi kämpat i flera år för att ens kunna få en barn till. Och när vi äntligen lyckas, och får världens finaste lillasyster. Sista pusselbiten till familjen och så hände nu detta och vi hade helt plötsligt inte gemensam vårdnad över vår dotter. Att en helt främmande person skall stå på Sabina kändes ju skrämmande, vi hade ju heller ingen aning om vem han var? Eftersom skatteverket registrerat denne kille har även försäkringskassan och alla andra som bör veta fått registrerat att den killen står som vårdnadshavare på Sabina.

På tidsdags morgonen ringde jag direkt till socialkontoret för att ta reda på HUR det kunde bli så här och hur det ens är möjligt att det kan bli så. Fick då svaret att någon på socialkontoret trott att denne främmande killen är pappan till vårt barn bara för att han hade samma efternamn som jag. Det finns 11(!) andra personer här i kommunen som har samma efternamn som jag och de lyckas alltså göra ett sånt här fel? Hur kan man ens skylla på det? De hade alltså varit ett par med samma efternamn som jag har och skrivit under papper den veckan som jag ringde och bokade tid, då de väntade ett barn och ville få detta klart innan födseln. När någon från socialkontoret ska gå igenom dessa papper efter jag ringt tror de att det är de paret som fått sitt barn och kollar inte upp mitt namn eller födelsenr och antar bara att han är pappan till mitt barn på något konstigt vis. Jag förstår inte HUR de lyckats?

Vi trodde ju inte att detta ”misstag” de gjort gått så långt och inte gått till så här när vår handledare berättade för oss om att hon upptäckte ett fel i ”tid”..

När jag ringer skatteverket för att säga att den killen som står som vårdnadshavare på vår dotter inte är pappan och att det är socialförvaltningen som skickat in helt fel papper och att våra papper inte ens hade skrivits på när de skickat in. Tyvärr kunde inte skatteverket göra något förens socialkontoret skickat in rätt pappa på Sabina.

Jag ringde även försäkringskassan för att kolla upp vad som var registrerat hos dem och mycket riktigt var denne okända kille registrerad även där hos dem och inte min sambo. Nu var det ju fritt fram för honom att ta ut pappadagar för Sabina och även barnbidraget hade han rätt till att ta del utav. Vi fick även hem papper med hans namn ang detta som vi skulle skriva under, vilket vi varken ville eller kunde eftersom det var fel pappa registrerat.

Hela dagen satt jag i telefon för att försöka få ordning på allt, men tyvärr skulle de ta några dagar eftersom rätt papper skulle skickas in och även en rättelse här och där. Vi kände oss båda otroligt ledsna och arga för att detta ens kunnat gå till. Jag hade ju inte ens skrivit under några papper när de skickades in, hur det ens är möjligt för det första och för sambon som längtat så efter att få vårt andra barn nu inte ens skulle vara pappa till vårt barn. Dock vet vi ju själva att han är pappa men att det ska komma på papper och vara registrerat överallt att han inte är det var ju inte vad han hoppats på. Jag vet ju att allt löser sig till slut men att få ringa runt överallt och förlora all denna tid som jag hellre tillbringat med min familj och framför allt med min nyfödda lilla tjej, då vi precis kommit hem och bara vill få lugn o ro.

Usch…. så under hela förra veckan fick jag ringa runt, fram och tillbaka och när jag ringer skatteverket på torsdagen för att kolla om de fått in rätt papper så säger hon att hon fått papper från socialkontoret ang detta MEN att vår handledare glömt att skriva under med sin signatur och datum och är därför inte giltigt. Och så måste vi invänta ytterligare någon dag för att de måste skicka in nytt papper. Hur kan man göra ytterligare fel när man vet hur stort fel de redan gjort? Så frustrerande! Jag försökte även nå min handläggare x antal ggr men utan resultat, vilket också fick mig att känna ännu mer irration.

Jag fick veta att den kille som stod som vårdnadshavare på Sabina tagit detta ok och kanske inte brytt sig lika mkt som vi över detta. Hans barn var ju inte ens fött så han fattade direkt att det blivit något fel. Men tänk vilka konsekvenser de kunde blivit! Detta hade kunnat påverka två familjers framtider om man inte litat på varandra eller trott något helt annat. Nu verkar det bara vara vi som tog detta hårt, framförallt min sambo.

På fredagen fick jag äntligen samtal att allt var klart och att de nu ändrat så sambon nu står som vårdnadshavare och även försäkringskassan fått in rätta uppgifterna. Dock blev vårat önskemål om Sabinas efternamn avslaget eftersom sambon inte stod som pappa till henne så vi har fått skicka in nya papper. Även där vart det extra jobb för oss, kostnad och tid som vi förlorat.

Jag är så glad att allt är klart, men tycker fortfarande att denna händelse är oacceptabelt och att en sån sak inte skall få hända! Enligt socialkontoret skall nu rutinerna ändras, men det borde de gjort för längesen tycker jag då jag fick veta att det hänt vid tidigare tillfälle för några år sedan. Det är ju så typiskt att just sånt här skall hända oss, även att det är som det skall nu men att få genomgå problem efter problem. Man orkar inte hur mkt som helst och tillslut bryter man ihop. Efter en jobbig komplicerad förlossning och många dagar på sjukhus, bara där att förlora så mkt tid med min familj och sedan förlora så mkt tid som förra veckan då jag fick sitta i samtal för att ordna upp allt efter socialkontorets fel känns väldigt tråkigt.

Nu när (allt förhoppningsvis) skall vara klart och vi idag fått papper om att sambon äntligen står som vårdnadshavare till Sabina så hoppas vi slippa mer problem och bara få njuta utav varandra. Jag hoppas nu att vår sommar kommer bli den bästa.

Jag nämner inga namn i detta inlägg då så många är inblandade och även att jag är så förbaskat besviken och arg på socialkontoret nämner jag heller ingen där. Jag hoppas bara att ingen ska få uppleva detta igen. ♥

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats