Teresiainspirerar

Dyrare att äta ute som glutenallergiker…

Jag tänkte skriva ett inlägg om vad jag tycker om Vapiano.

Åkte till Täby centrum igår en sväng med svärmor för lite shopping och lunch. Då Cornelia inte var med och vi kunde välja lite annat än Mc Donalds så gick vi på Vapiano då de har glutenfri pasta, vilket jag var så glad över. Älskar pasta och att få sätta sig ute och äta någon god pastarätt är speciellt.

Det jag inte visste var att de tar extra betalt för att man ska ha glutenfritt… 15 kronor och det är inte mycket men varför skall man få lägga till en summa bara för att man har celiaki? Detta är ingen ”mat-trend” för mig utan något jag är född med. Jag har inget val att välja något annat än glutenfritt.

Det är tur att jag sitter här idag då jag vart så sjuk som liten innan vi visste vad jag hade för fel på magen. Jag har fått leva utan gluten ända sedan ett års ålder och kan inte hjälpa att jag är allergisk. Är det ens ok att en restaurang/matställe ska ta överpriser för allergiker? Ska man behöva få lida för sin sjukdom?

Jag har aldrig varit med om detta tidigare att få betala extra bara för att jag är allergisk, så tycker att en restaurang som Vapiano borde skämmas att dra in extra pengar på oss allergiker. Jag är ju inte ensam om denna allergi så tänk hur mycket extra pengar det blir för restaurangerna. Alla som äter vanlig pasta hade flera olika sorter att välja på medan jag som glutenallergiker inte hade något val utan de fanns endast pennepasta för min del, något jag egentligen tycker är den tråkigaste pastan. Dock är man ju glad att man kan välja glutenfritt, men att sedan betala extra och inte får ta del utav samma utbud som alla andra, då jag heller inte blev erbjuden något bröd som hörde till. Det borde ju jämna ut sig att få den glutenfriapastan, men inte något bröd till. Nä, då får man betala till!

Tycker det är pinsamt att en sån ”känd” restaurang tycker vi allergiker ska betala extra för att vi inte har något val! Sen får jag även säga att maten var sjukt smaklös, inte alls som jag hoppats på. När man väljer en rätt med massa godsaker och inte känner smaken av något. Varken kryddor, de ingredienser som skulle finnas och ingen sås som jag trodde man skulle få så känns det trist att få betala 169 kronor(!!) för en lunch utan bröd, utan dricka och utan sallad.

När jag fick min tallrik såg det så trevligt ut med smakade enbart pasta o ruccola. Jag beställde en oxfile´, vitvinssås, morötter, zucchini och vitlök, men de smakerna kände jag inte alls. Fick bli att salta själv för att få fram någon smak på pastan. Det var inte ens en sås, utan lite buljong i botten av tallriken.

Jag brukar inte gnälla på mat jag köpt ute men Vapiano får då inget bra betyg från mig!

IMG_4100

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Jag har oxå celiaki och kan hålla med dig till en viss del. Man får ha i åtanke att inköpet av den glutenfria pastan är mycket högre än för vanlig pasta därav deras extra avgift. Sen en sån stor kedja skulle inte förlora något på att inte ha den avgiften då de tjänar pengar på så mycket annat.
  Jag är däremot gärna villig och betala några kronor extra istället för att nöja mig med en sallad som annars nästan alltid är standard när man äter lunch på något sånt hack. Jag tex betalar gärna 10 kr extra för att kunna köpa en glutenfri pizza från pizzerian än en sallad.

  1. teresia

   Jag förstår precis hur du menar då man helst inte vill köpa sallad varje gång på såna ställen. Men som du säger, en sån stor kedja borde ju inte ta extra betalt och speciellt när man inte får de bröd som ingår. Då borde de gå jämnt ut. Förstår att pizzeriorna tar extra men det som störde mig var att just en sån stor kedja tog extra betalt. Som sagt kostar ju det glutenfria mer men i sån liten mängd man får så är det inte mkt extra som kostar företaget om de skulle ha samma pris för alla. 🙂

   Ha en fin kväll, kram.

stats